Tak ako sa olivový olej používa už mnoho rokov v kuchyni, najmä stredomorskej, má extrakt z olivových listov rovnako dlhú tradíciu v prírodnej medicíne. Stručne povedané, olivovník je skvelým zdrojom pre celkové zdravie človeka. Možno vás však prekvapí, že je oveľa jednoduchšie získať list ako samotné ovocie. A nielen o tom budeme hovoriť v tomto článku. Každý, kto hľadá riešenie na dosiahnutie normálneho krvného tlaku, ako aj iných zdravotných problémov, by mal vziať na vedomie.

Účinky olivovníka a najmä jeho listov sú známe už po stáročia, ale medzi mnohými módnymi výživovými doplnkami posledných rokov sa tak trochu dostali na vedľajšiu koľaj. Už starí Egypťania mali možnosť študovať účinky. S olivovníkmi prichádzali do styku každý deň a boli pre nich tak bežné ako pre nás jablone. To, čo Egypťania uplatňovali v praxi nevedeckým liečiteľským spôsobom, vieme v súčasnosti presne pomenovať. Presnejšie povedané, vďaka modernej vede sme zistili, že najdôležitejšie veci, ktoré nám časti olivovníka, najmä listy, poskytujú z hľadiska zdravia, sú polyfenoly, bioflavonoidy, luteín, rutín a hesperidín. Tieto látky zvyšujú účinnosť najdôležitejšej zložky extraktu z olivových listov, oleuropeínu, ktorý je vlastne tiež polyfenolom, ale bolo by veľkou chybou, keby sme ho nespomenuli samostatne. Olivovník tiež produkuje oleuropeín vo svojich plodoch, ale bohužiaľ v oveľa menšej miere, a dnešná technológia ho jednoducho dokáže lepšie extrahovať z listov pomocou sofistikovanej extrakcie, čo znamená, že ako spotrebiteľ získate veľmi stabilnú, štandardizovanú formu tejto bioaktívnej látky.

Zistime teda, čo vedci zistili. Nasledujúce informácie neberte ako zdravotné tvrdenia, ale predovšetkým ako závery a citácie vedeckých štúdií, ktoré vám pomôžu získať komplexnejší obraz o extraktoch z olivovníka a uvedomiť si, prečo tento výživový doplnok rozhodne stojí za vyskúšanie.

Oficiálne zdravotné tvrdenia sú:

  • antioxidant
  • krvný tlak
  • normálne hladiny cholesterolu v krvi - hladiny lipidov
  • normálna hladina cukru v krvi 
  • normálne fungovanie gastrointestinálneho traktu
  • prirodzená imunita - odolnosť
  • normálna funkcia dýchacieho systému
  • vylučovanie - obličky - močové cesty

Účinky olivových listov na krvný tlak

Možno ste už počuli, že stredomorská diéta sa výrazne spája s poklesom chronických ochorení, najmä kardiovaskulárnych. Vitálni starci sediaci na mólach a loviaci ryby alebo len tak sediaci pred svojím skromným domom - aký typický obraz stredomorských dedín. Títo ľudia určite často netrpia problémami s krvným tlakom, o čom by ste sa určite presvedčili pri pohľade do ich lekárničky, kde nenájdete žiadne tabletky na krvný tlak. Všeobecný pohľad na človeka a pokorný úsudok je jedna vec, vedecké skúmanie druhá. V malej štúdii porovnávajúcej extrakt z olivových listov s placebom vedci zistili, že olivové listy znižujú krvný tlak, škodlivý LDL cholesterol a celkový cholesterol. Podobné štúdie na zvieratách sa uskutočnili aj s cieľom potvrdiť účinky a zistilo sa, že výťažky majú schopnosť predchádzať a kontrolovať krvný tlak. Podľa informácií z vedeckých štúdií bol pokles krvného tlaku sprevádzaný znížením tlaku v ľavej komore. To viedlo k zlepšeniu prietoku krvi do vlastných koronárnych ciev srdca. Extrakt z olivových listov sa podával v dávke 500 mg dvakrát denne počas ôsmich týždňov a krvný tlak sa kontroloval každý týždeň.

Oleuropeín je antioxidant

Ach áno, opäť ten oleuropeín. Viac o ňom povieme v súvislosti s jeho antioxidačnými účinkami. Antioxidant je látka, ktorá dokáže eliminovať voľné radikály. V štúdii z roku 2018 sa priamo skúmala antioxidačná aktivita extraktu z olivových listov a jej záver znie takto: extrakt z olivových listov je dôležitým zdrojom prírodných antioxidantov; má silnú antioxidačnú aktivitu proti rôznym reaktívnym formám a chráni ľudské erytrocyty pred oxidačným poškodením. Ďalšia štúdia uvádza, že výťažok z olivových listov zabraňuje poškodeniu DNA reaktívnymi formami kyslíka, čo zjednodušene povedané môže zabrániť vzniku rakoviny.

Účinky na gastrointestinálny trakt

Naturopati, ktorí sa špecializujú na zdravie črevnej mikroflóry, zaoberajú sa črevnou priepustnosťou a zápalmi v črevách, odporúčajú svojim pacientom rôzne kombinácie bylinných prípravkov, ale takmer žiadnemu z nich nechýba doplnok s extraktom z olivovníka. Dôvod, prečo je to tak, opäť vysvetľujú niektoré štúdie. V posledných rokoch sa zaoberali najmä antimikrobiálnymi vlastnosťami olivových produktov, a teda elimináciou škodlivých baktérií v črevách. Ako možno viete, nepriaznivá rovnováha mikroflóry v tráviacom systéme môže spôsobiť katastrofu na zdraví. Poruchy trávenia, ako je zápcha alebo riedka stolica, nadúvanie, plynatosť a bolesť, ako aj systémové dôsledky nepriechodnosti čriev, ako sú autoimunitné ochorenia a zápaly, možno pripísať nerovnováhe črevnej mikroflóry. Niekedy je ťažké tieto stavy liečiť, pretože na vine sú takzvané biofilmy, za ktorými sa skrývajú škodlivé baktérie a iné patogény. Podľa štúdií dokážu oleuropeín a hydroxytyrozol eliminovať tieto biofilmy, čím pomáhajú zbaviť sa škodlivých baktérií a zároveň modulujú zloženie črevnej mikroflóry stimuláciou prospešných baktérií. Niektoré laboratórne štúdie preukázali účinok týchto látok aj proti herpetickým vírusom, ale na jasnejšie informácie a lepšie dôkazy si pravdepodobne budeme musieť počkať.

Súhrn informácií o olivových výrobkoch

Vedecké dôkazy ukazujú, že výťažky z olív majú významný vplyv na krvný tlak, prevenciu viacerých ochorení a môžu pôsobiť ako účinné antioxidanty. Môžu tak prispieť k celkovej vitalite obyvateľov Stredomoria a oddialiť riziko chorôb spojených so starnutím. Panenský olivový olej, výťažok z olivových listov a ďalšie produkty z olivovníka sa jednoducho oplatí mať doma a pravidelne ich užívať vďaka takmer nulovým vedľajším účinkom (zriedkavé alergické reakcie) pri dodržaní odporúčaného dávkovania. 

Ak užívate lieky na zníženie krvného tlaku, lieky na riedenie krvi alebo máte cukrovku, pred užívaním olivových produktov sa poraďte so svojím lekárom.