Pálenie záhy vzniká, keď sa žalúdočná kyselina nahromadí v pažeráku, ktorý má byť v zdravom tele jednosmernou dopravnou cestou pre jedlo z úst do žalúdka. Preto sa hovorí o refluxe pažeráka. Niekedy môže ísť o banálnu záležitosť, pretože ste jednoducho mali jedlo, ktoré vám nevyhovovalo, a váš žalúdok sa vzbúril. V iných prípadoch ide o závažnú poruchu trávenia, označovanú ako GERD (chronický reflux kyseliny). Čo všetko môže reflux vyvolať, zhoršiť alebo dokonca zmeniť na chronickú formu? A ako účinne zasiahnuť proti páleniu záhy?

Ak patríte medzi milióny ľudí, ktorých pálenie záhy trápi, viete, aké nepríjemné to môže byť. Príznaky sa zvyčajne začínajú krátko po jedle a môžu pretrvávať niekoľko hodín, takže máte chuť na každé ďalšie jedlo. Tí šťastnejší sa refluxu dočkajú v priebehu niekoľkých desiatok minút a väčšinou ho zažívajú zriedkavo, ale sú medzi nami aj takí, ktorí to šťastie nemajú a nepríjemné pálenie záhy ich trápi pravidelne. Nejde len o spaľovanie. Ľudia s refluxom pažeráka majú pocit cudzieho kyslého predmetu v hrdle, niektorí kašlú, iní chrapčia, môže ich bolieť horná časť brucha a takmer u všetkých sa príznaky refluxu zhoršujú, keď ležia - môže byť dosť ťažké zaspať.

Čo sa deje v pažeráku?

Pažerák je vlastne akási rúra so škrtiacou klapkou. Posiela potravu z úst do žalúdka. Jeho funkciu si môžete hneď vyskúšať. Skúste sa napríklad nadýchnuť, keď prehĺtate jedlo alebo sliny. Prehltávací reflex je skvelou ukážkou toho, ako táto takmer 30 cm dlhá, mierne elastická trubica funguje. Na konci pažeráka je dolný pažerákový zvierač, ktorý posiela prežuté sústo do žalúdka a potom sa uzavrie. Robí to z dobrého dôvodu - v žalúdku sa nachádza veľa pomerne agresívnych kyselín so schopnosťou tráviť potravu nižšie. Tieto kyseliny by sa nemali správne dostať cez dolný pažerákový zvierač. 
Pocit pálenia záhy je zvyčajne dôsledkom úniku žalúdočných kyselín do pažeráka cez poruchu dolného pažerákového zvierača, ktorý, ako sme už spomínali, je spojnicou medzi pažerákom a žalúdkom. Žalúdočná kyselina sa dostáva nahor, aj keď je zvierač len oslabený.

Kedy je pálenie záhy ešte normálne?

Určite si kladiete otázku, kde je pomyselná hranica medzi normálnymi príznakmi - občasným pálením a častými príznakmi. Reflux sa v určitom okamihu života vyskytne takmer u každého človeka na tejto planéte. Ak však pociťujete pálenie záhy častejšie ako raz týždenne počas jedného mesiaca alebo dlhšie, mali by ste sa mať na pozore - môže vám hroziť riziko vzniku GERD (chronickej refluxnej choroby). Niektorí ľudia môžu užívať lieky proti páleniu záhy a príznaky sa im stále vracajú. To nie je dobré znamenie. V takomto prípade návštevu svojho praktického lekára rozhodne neodkladajte. Keďže reflux môže spôsobovať aj bolesť na hrudníku, vyskytli sa prípady, keď bol mylne považovaný za príznaky srdcového infarktu (ak okrem bolesti na hrudníku pociťujete aj dýchavičnosť, bolesť čeľuste alebo ramena, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc).

Čo spôsobuje pálenie záhy?

Pálenie záhy môže byť vyvolané mnohými príčinami. Najčastejšou príčinou sú potraviny s vysokým obsahom tuku alebo kyslé potraviny - napríklad citrusové plody, paradajky, cibuľa, čokoláda, káva, syr a mäta pieporná. Zdrojom úzkosti môžu byť aj pikantné jedlá alebo veľké porcie.
Medzi ďalšie zdroje pálenia záhy patrí aspirín alebo ibuprofén, ako aj niektoré sedatíva a lieky na krvný tlak. Tabak v cigaretách tiež ovplyvňuje funkciu LES (dolného pažerákového zvierača). Fajčenie cigariet uvoľňuje tento sval, čo môže mať za následok pálenie záhy.
Pálenie záhy môže vyvolať aj nadváha alebo tehotenstvo v dôsledku zvýšeného tlaku na brucho a žalúdok.

Rýchla pomoc bez liekov

Existuje jedno dôležité pravidlo, ktoré pomáha pomerne účinne predchádzať refluxu. A to je: všetko s mierou! Nie je potrebné odmietať obľúbené jedlá, ktoré však tráveniu neprospievajú. Len ich nejedzte toľko, aby ste si na tanieri nepostavili pagodu. Veľmi populárne pobyty typu "všetko, čo môžeš zjesť" sú v priamom rozpore s týmto cieľom. Vždy si radšej dajte jedno jedlo v primeranom množstve. Nemusíte vyradiť ani korenené jedlá. Všetko s mierou.
A ak vás páli žáha? Rozpustená jedlá sóda alebo jablčný ocot môžu byť rýchlou úľavou bez potreby užívania liekov. Tieto dve zložky majte vždy po ruke. Niektorým pomáha aj konzumácia nízkotučných mliečnych výrobkov a jogurtov. Experimentujte s nimi však opatrnejšie. U niektorých ľudí môže mlieko zmierniť reflux, ale neskôr sa vráti.

Mali by ste tiež dbať na to, aby vaše trávenie fungovalo čo najlepšie. Existuje niekoľko výživových doplnkov, ktoré sú pomerne účinné. Oplatí sa vyskúšať viac ako jeden, pretože každému vyhovuje niečo iné. Štandardom je zvýšený príjem vlákniny, napríklad psyllia alebo inulínu. Niekto iný sa nevie nabažiť aktívneho uhlia (najlepšie z kokosu). Veľmi dobre sa nám osvedčil aj kurkumín, extrakt z olivových listov alebo ibištek.

Zároveň možno odporučiť neutrálne potraviny vrátane nekyslého ovocia, ovsených vločiek (ktoré samy o sebe prispievajú k lepšiemu tráveniu), chudého mäsa a zo zeleniny najmä brokolicu, zemiaky, zelenú fazuľku, uhorky alebo domáci šalát.

A keď idete spať s pálením záhy, nezabudnite si pod hlavu dať vankúš navyše.

Odborná diagnostika a liečba

Ako sme už spomenuli, ak máte opakujúce sa problémy, musíte navštíviť lekára. Pravdepodobne vám v prvom rade predpíše niektorý z H2 blokátorov alebo inhibítor protónovej pumpy. Niektoré z týchto liekov sú dokonca voľne predajné. Možno sa budete musieť pripraviť aj na vyšetrenie motility pažeráka alebo vyšetrenie pH. V ďalšom kroku vám lekár pravdepodobne urobí röntgenové vyšetrenie, endoskopiu (zavedie endoskop (dlhá trubica s pripojeným svetlom) cez ústa a hrdlo, aby sa pozrel na sliznicu hornej časti tráviaceho traktu (pažerák, žalúdok a dvanástnik) a pokúsi sa vylúčiť GERD. Vykonáva sa aj biopsia hornej časti tráviaceho traktu - to je už pomerne invazívne vyšetrenie (malý kúsok tkaniva sa vyreže pod narkózou).

Úplná liečba začína odstránením všetkých spúšťačov - potravín, ktoré dráždia a spôsobujú reflux. Už len to vám pomôže spoľahlivo sa zbaviť nepríjemných problémov. Úprava stravovacích návykov, výber vhodných doplnkov, používanie neutralizačných potravín, voľnopredajných liekov a liekov na predpis - to všetko vám môže zabezpečiť takmer 100-percentnú bezstarostnosť po vašom obľúbenom jedle. 
Nezabudnite počúvať svoje telo a nedávajte mu nič, o čom si nie ste istí, že to dobre prijíma.