Poznáte najlepšie zdroje antioxidantov? Zoznámte sa s likvidátormi voľných radikálov

Hoci mnoho článkov voľné radikály doslova zavrhuje verte alebo nie, sú to prirodzené súčasti nášho tela a ich vznik je úplne prirodzeným procesom. Tieto molekuly sa účasťou dôležitých fyziologických procesov, imunitných pochodov a náš organizmus je doslova vyžaduje pre správny prenos energie. Problém ale nastáva, keď v našom tele začne vznikať oxidatívny stres. Tento jav znamená, že sa voľné radikály odtrhnú z reťaze a začnú prevládať nad antioxidanty, s ktorými boli doteraz v rovnováhe.

Poďme sa bližšie na taký voľný radikál pozrieť. Ide z chemického hľadiska o akúkoľvek molekulu, ktorá má vo svojom elektrónovom obale aspoň jeden nepárový elektrón, čo jej robí veľmi reaktívne. Tieto molekuly v našom tele spúšťa reťazovej reakcie, sú nestabilné a agresívne. A práve aby sme tieto reťazovej reakcie popretŕhali, potrebujeme k tomu antioxidanty. Najčastejšie vznik voľných radikálov prebieha v dýchacom reťazci, ich tvorba je teda prevažne spôsobená kyslíkom - prvkom, ktorý nutne potrebujeme pre život. Produkciu voľných radikálov sa nedá úplne zabrániť. Navyše sa pozrite, kedy ešte voľné radikály vznikajú:

  • Pobyt v znečistenom prostredí
  • Nadmerná fyzická námaha
  • Chronické ochorenie
  • Ochorenie imunitného systému
  • Znížená antioxidačné kapacita tela
  • Alkohol
  • Fajčenie
  • Pesticídy
  • Vdychovanie chemikálií
  • Slnečné a ionizujúce žiarenie
  • Nadužívanie liekov

Z vyššie uvedeného zoznamu môžete tušiť, že voľným radikálom sa jednoducho nedá uniknúť. Nemá cenu snažiť sa ich odstrániť, správny cieľom je navodenie opätovné rovnováhy s antioxidantmi. Len tak sa zbavíme škodlivých účinkov oxidatívneho stresu. Ako sa podľa mnohých štúdií zdá, radikály vzniknuté v tele pri neprirodzených dejoch a neprirodzenom prostredí môžu prispievať mnohým chorobám alebo zhoršovať ich priebeh (poškodzujú DNA v bunkách, čo môže mať vedľajší efekt vypuknutia nádorového bujnenia). Známe sú taktiež ich neblahé účinky na urýchlenie starnutia. Starí ľudia vlastne majú zníženú antioxidačnú kapacitu, čo prispieva k ich náchylnosti k rôznym chorobám. Už aj v Európe dnes existuje niekoľko laboratórií ponúkajúce špeciálne krvné testy na zistenie antioxidačné kapacity. Tieto testy zahŕňajú taktiež stav niekoľkých dôležitých antioxidantov v tele.
Ide o látky, ktoré dokážu zachytiť voľné kyslíkové radikály a znižovať tak riziko oxidačného stresu. Skvelá správa je, že práve nad týmito látkami máme moc a dokážeme ich obsah v tele ovplyvniť. Sú totiž ešte ďalšie dva mechanizmy v tele, ktoré voľným radikálom zabraňujú v vyčíňanie - ďalšia obranou je tvorba veľkého množstva reguláciou enzýmov, ktoré radikály tvoria a zlyhajú ak tieto mechanizmy, uplatní sa reparačné mechanizmy poškodených biomolekúl. Tieto procesy v tele však účinne kontrolovať nedokážeme.

brusinky

Už sme spomenuli reťazovú reakciu voľných radikálov. Tú antioxidanty zastaví tým, že poskytnú svoj vlastník voľný elektrón, ale ďalej sa nepremení vo voľný radikál. Táto účinná neutralizácia zabraňuje všetkým škodám na našom organizme a postupne sa tak nastoľuje rovnováha medzi oboma. Tieto funkcie by ale naše telo samo neutiahli a už vôbec nie v dnešnej rýchlej dobe, pretože povedzme si to narovinu - človek žiadny vývoj neurazil, spoločnosť ale míľovými krokmi áno a s tým príroda asi veľmi nepočítala.

Jedny z hlavných antioxidantov môžeme hľadať rovno medzi vitamíny minerály. Znamená to, že pre ich príjem by sme si mali pripraviť ako vodu, tak tuky. Snáď vôbec najznámejší vitamín, ktorý prispieva k ochrane pred oxidatívny stresom a teda voľnými radikálmi je vitamín C, vitamín rozpustný vo vode. Nijako pozadu nie je ani vitamín E, naopak rozpustný v tukoch. Dôležitú úlohu v boji proti voľným radikálom hrá taktiež selén, stopový prvok, ktorého nedostatkom trpí veľká časť populácie. Je veľká škoda, že ide o toľko prehliadaný stopový prvok. Oveľa populárnejšie je ďalší antioxidant z radov minerálov - zinok. Na ten by sme nemali určite zabúdať, aj keď ide u väčšiny populácie o druhý najviac zastúpený stopový prvok v tele.

Keď zavítame do rastlinnej ríše, nájdeme taktiež úžasné zdroje antioxidantov. Veľkou výhodou mnohých liečivých rastlín navyše je, že majú naozaj širokospektrálne účinky, či už ide o adaptogény alebo nootropiká. Rastlina Camellia sinensis je rozhodne jednou z tých najznámejších. Všetci jej totiž poznáme ako zelený čaj. Má svoj pôvod v Číne a najčastejšie sa vyrába z listov tohto druhu. Vyskúšať môžete aj superpotravinu mladý jačmeň. Ten okrem toho obsahuje asi dve desiatky aminokyselín, a to vrátane niekoľkých esenciálnych aminokyselín, ktoré si náš organizmus nedokáže vyrobiť sám. Podobná "superfood" je spirulina. Táto sladkovodná riasa je cenným zdrojom množstva hodnotných látok a na výrobu doplnkov sa priamo účelovo pestuje predovšetkým v Japonsku. Super potravinu a rastlinou s antioxidačnými účinkami môžeme nazvať aj brusnice. Málokto vie, že brusnice prináša úľavu pri predmenštruačnom syndróme a patrí medzi plody blahodarné pre prirodzenú obranyschopnosť - odolnosť organizmu. Aj náš domáci cesnak, známy to symbol ochrany, je skvelý pre boj s voľnými radikálmi. O šípok ani nehovoriac!

Na záver by sme chceli spomenúť ešte dve látky, ktoré nie sú vitamínom ani neprichádza zo sveta fytoterapie. Bohužiaľ podľa nariadenia EÚ komisie o zdravotných tvrdení nemôžeme k týmto látkam žiadny účinok napísať. Poďte sa s nimi teda aspoň zoznámiť. Tou prvou je tripeptid glutatión, patriaci medzi najbežnejšie a najčastejšie sa vyskytujúce látky v živočíšnom organizme. Život bez jeho existencia je nemožný. Okrem mäsa sa vyskytuje aj v zelenine a ovocí. Vzniká v pečeni a uplatňuje sa v ohromne širokom spektre procesov v tele. Druhou látkou je koenzým Q10. O jeho existencii istej už určite počuli, napríklad v spojení s tým, že je akýmsi palivom pre naše "elektrárne" mitochondrie. Môžete ho určite poznať aj z anti-aging odvetvia. A z nášho článku už predsa viete, čo procesy starnutia urýchľuje...

cesnek